2018. február 25., vasárnap

World of Tanks (W.o.T) játék blackPanther OS alatt.


Pár szó röviden a játékról: a W.o.T egy méltán népszerű de sajnos Windows alapú játék, ezért natívan nem futtatható blackPanther OS-en, viszont a fejlesztők lehetővé tették, hogy keretprogramok használatával mégis játszhatóvá válik ezen a platformon is.

És a gépről pár adat, amin tesztet készítem, persze a cikket is innen írom:
AMD A10-7300-as processzor (számítási kapacitása egy középkategóriás i3-masét közelíti) 8GB DDR3-mas RAM (meghaladja a processzor által kezelni bírt mennyíséget, ezért egy része maximum lapozóként van használatban) AMD Radeon R5 M230-as videokártya 2GB RAM

A tesztek alatt az aktuális játékon kívül egy Chromium böngésző, és LibreOffice Writer van megnyitva, rendszer alapjárat: ~15-20% processzorteljesítmény, ~840MB foglalt RAM, ami a tesztelés alatt felment 30-60%-ra, illetve 1,1GB-ra.
PlayOnLinux: Grafikus frontend 
kezelőfelület a WINE programcsomaghoz,

a rendszerre telepítve a segédeszközök,

emulátorok pont alatt található. 

A W.o.T telepítése PlayOnLinux segítségével:

PlayOnLinux menüből való megnyitása (a blackPanther OS beépített App Helper-e a „play” szóra elsőként ezt találja ha a menübe gépeled, és rákattintva telepíti is) után a felületen található Telepítés pontra kattintva megnyitja a grafikus telepítő menüt, ahol a „World of” kifejezés alatt megtalálható az adatbázisban, és a Windows-oshoz hasonló telepítő felületet találunk hozzá. A telepítés részleteit kihagynám, mert a felület egyértelműen végigvezet rajta, és térségenként eltérőek lehetnek a beállítások.


Megjegyzés: Az InstMsiW.exe alprogram telepítésénél előfordulhat, hogy az MD5 ellenőrzőkód nem egyezik, az eltérés ellenére nem tapasztaltam instabilitást vagy megnövekedett erőforrás használatot. (local:af4d469d8e5e0214044df0ee397562cf server:53820efbc952107ee1a38be6cd5aa3f0)

A telepítés kissé hosszadalmas lehet a játék frissítéseinek mérete miatt..

(Megjegyzés: Ne akarjatok mellette rendszerfrissítéseket is telepíteni, mert két azonos időben futó csomagtelepítés nagymértékben befolyásolhatja az elérhető teljesítményt, és előfordulhat, hogy egyéb programok meglehetősen lassan reagálnak ez idő alatt.)


A telepítőfelület (PlayOnLinux Wizard) alapértelmezetten a WINE 1.7.22-es verzióját telepíti, de ez a frissítés kezelőt nem tudja hiba nélkül indítani. A teszt alatt a WINE 2.14-3.2-es verzióit használtam. Általánosságban minden felsorolt környezet ad egy hibaüzenetet a játékkliens frissítő programból történő indításakor, mert a frissítő bezárását egy ablak összeomlásának érzékeli a rendszer, ez a WINE általános hibája ebben a környezetben.


A játék indítása előtt a PlayOnLinux Beállítások ikonjára kattintva felugró ablakból (1. kép) nyissuk meg a Wine fülön a konfigurációs felületet (2. kép), és állítsuk az emulált windows verziót xp-re vagy vista-ra, illetve újfent a beállítási ablakban a Display fülön (3. kép) a direct render-t állítsuk opengl-re.

1. kép - PoL
3. kép DRI beállítás
2. kép - WineCfg


Verziószám
Indulási hiba
Indítási hiba
Futási hiba
FPS szám (átlag)
2.14
-
A kezelőfelület nem töltődik be.
-
-
2.14-staging
-
-
Instabil grafikus kimenet.
Van, hogy nincs kép, Valószínűleg a direct render beállításai miatt.
25
(~90ms)
2.15-staging
-
-
35
(~75ms)
2.15
2.16
-
-
Grafikus kimeneti hiba. Az ablakban nem rajzolódik ki a felület.
-
2.16-staging
-
-
-
25-40
(30-110ms)
2.17
2.18
2.19
2.20
2.20-staging
Nem indul a frissítéskezelő (WINE hiba)
-
-
-
2.17-staging
2.18-staging
2.19-staging
-
-
-
33-38
(50-120ms)
2.21
3.1
-
-
Grafikus kimeneti hiba. Az ablakban nem rajzolódik ki a felület.
-
2.21-staging
2.22
3.0
3.2
Nem indul a frissítéskezelő (WINE hiba)
-
-
-
Megjegyzés: Az indulási hiba a frissítő programra vonatkozik, az indítási pedig a kliens programra.
Az átlag FPS-t minimum grafikával mértem, a zárójelben a szerverhez viszonyított késés látható.

Véleményem a WOT PlayOnLinux-szal való telepítéséről:

Ha tényleg akarod, működni fog! Lehet, hogy találtam négy verziót, amivel hibamentesen, és stabilan működik, de a grafikus kezelőfelület ellenére meglehetősen sok (dolgot gyakorlatilag mindent) kézzel kell beállítani.

Hogy mért érheti meg ezt mindet végigjátszani? Átlagosan 15FPS-sel több volt, a processzor átlagosan 40%-kal alacsonyabb kihasználtságon pörgött, 6 helyett ~2GB RAM-on futva, mint még Windows alatt, és ezt egy annál jelentősen stabilabb rendszeren és ugyanazon a vason.

Saját Windows-os telepítőből közvetlenül WINE-nal.


W.o.T telepítő indul
A blackPanther OS alatt a WINE alapértelmezetten nincs telepítve biztonsági okokból, ezért magunknak kell és persze számolnunk kell a Windows is veszélyeztető vírusokkal.

A telepítéshez gépeljük be a menübe: menuinstall wine 

Majd indítsuk újra a gépet a wine démon betöltéséhez. (demo telepítés)

A rendszer jelenleg a telepítési parancs kiadására a 3.0-s változatot telepíti. Újraindjtás után az exe fájlokhoz társítja a rendszer a Wine programot, így hagyományos kattintással elindíthajtuk a telepítőt vagy használjuk a fájlon a: jobb egérgomb > Megnyitás mással > Wine Launcher/Loader” menüpontot a futtatáshoz. 

Ilyenkor a megjelenő kezelőfelület már maga az emulált környezet, amibe telepíthetjük a programot, és azt leszámítva, hogy indítóikont magunknak kell elkészítenünk, ennél a módszernél nem lehet több különböző WINE verzió egyszerre a gépen, hogy, ha az egyik nem működne megfelelően, csak átválthassunk egy másikra. De alkalomadtán WINE hibák miatt szép hibaüzenetek is születhetnek, melyek van, hogy nem befolyásolják a futást, máskor pedig összeomlást okozhatnak a Wine-ben a háttérprogramok telepítése alatt.


Szóval ha közvetlenül próbálkozunk a WINE-nal az ha sikerül, akkor egész egyszerű (még az indító ikon létrehozásával együtt is), ám ha nem akkor egy mezei felhasználó nem igazán tudja rendbe tenni a dolgokat.

Telepítés Lutris játékplatformon keresztül.Természetesen a Lutris sincs előtelepítve a rendszerre én személy szerint a parancssoros telepítést javaslom egyszerűsége miatt : 

telepites lutris 

Vagy grafikusan az indítómenüből: menuinstall lutris

Miután telepítettük megtalálható lesz a menü játékok alpontjában, ám a használatához szükségünk lesz egy hozzá tartozó felhasználóra, amit a https://lutris.net oldalon regisztrálva szerezhetünk. Miután telepítettük megtalálható lesz a menü játékok alpontjában, ám a használatához szükségünk lesz egy hozzá tartozó felhasználóra, amit a https://lutris.net oldalon regisztrálva szerezhetünk. Bejelentkezés után a felületnek az alábbi módon meg kell változnia (egyéb esetben indítsa újra a programot).


Miután bejelentkeztünk a felhasználónkkal elképesztően sok játékot telepíthetünk (akár egyéb platformokról is, mint stream). A telepítést végezhetjük saját fájlból, a leszinkronizált könyvtáraink alapján a program közvetlen felületéről, vagy a korábban említett weboldalról. 

Az utóbbi a legegyszerűbb módszer, ugyanis a honlapon kikeressük a nekünk kellő programot, és az „Install” feliratra, majd Chrome/Chromium alatt a felugró értesítésben az „A(z) xdg-...” feliratra kattintás, Firefox alatt a felugró ablakból a hivatkozás Lutris-szal való megnyitása után a Lutris elkezdi telepíteni a kívánt játékot. A PlayOnLinux-hoz hasonlóan itt is lehetőségünk van magasabb szintű testreszabásra (Pl.:WINE verziók telepítése és váltása), de az esetek többségében nincs ilyesmire  külön szükség.Személyes véleményem a Lutris-ról: 


Teljesen kezdő felhasználóknak a három módszer közül ezt ajánlanám legjobban, mert egészen egyszerű, és nem igényel nagyobb hozzáértést, viszont, ha szeret kicsit belemenni a részletekbe (mint én, aki már két-három hónapja használom a PlayOnLinux-ot), annak nem ajánlom. Pont a könnyű használatra való kiélezettsége miatt a részletesebb beállításai néhol kissé nehezen áttekinthetőek, és a rendszere alapvetően felhő alapú, amit a maradibb emberek nem nagyon kedvelnek, de ez van.

Alapvetően ha linux alatt szeretne az ember windows-os játékokkal játszani ez a három módszer adott (igazából mindhárom a WINE rendszert használja, csak más megközelítéssel), és mindhárom elérhető blackPanther OS alatt. Szóval már csak választani kell és reménykedni, hogy kedvenc játékunk szépen fog futni.

Köszi, hogy elolvastad a cikkem.
<botond>

0 megjegyzés: