2018. február 24., szombat

Tauri WOW - Egy Windows alapú játék...


Előszó:
"Ez a cikk nem a kiválasztott játékot kívánja népszerűsíteni, mindössze azt hivatott bemutatni, hogy igen is el lehet indítani, és élvezhetően lehet játszani egy Windows alapú játékkal."
  • A blackPanther OS tárolójában elérhető Wine-program  lesz a segítségünkre a Windows alapú alkalmazások és az itt bemutatott játék telepítésében és futtatásában. Ez a program nincs előtelepítve (biztonsági okokból), ezért először ezzel kell kezdenünk. Egy egyszerű a menüben a 'wine' szóra keresve vagy egy magyar konzol paranccsal telepíthető: "telepites wine" A telepítés után szükségünk van magára a játék telepítésére is. Jelen esetünkben a (tauriwow oldaláról letöltött) Launcher.exe (Igen, a Windows verzió kell most a blackPanther OS-re is).
  • A telepítés menete: A fájlkezelővel keressük meg a letöltött fájlt, és azt kiválasztva jobb klikk, a legördülő menüben a "megnyitás mással" opciónál válasszuk ki a "wine"-t.
    A telepítés menete a Windows rendszerekhez hasonlóan zajlik. Ha az alap beállításokon nem változtattunk, akkor a saját mappán belül egy "~/.wine/drive_c/Tauri Launcher" mappában találjuk a Launcher.exe fájlt. (~/.wine egy rejtett mappa, ezért alap esetben nem látható, de a címsorban lehet rá hivatkozni vagy a Dolphinban az F8 lenyomása láthatóvá teszi ) A Launcher.exe fájlt szintén a "wine" alkalmazással nyissuk meg, ami első alkalommal frissül, utána pedig gond nélkül elindul. Máris telepíthető a játék. Amint elkészült a letöltés/frissítés, hozzunk létre neki egy indító ikont.
  • Az ikon készítése (szükség szerint ha a telepítő nem hozza létre a Wine menüben!): Az asztalunkon jobb klikk és válasszuk az "ÚJ létrehozása --> Alkalmazásra mutató link..." menüpontot. A felugró ablakban Választhatunk neki ikont, és nevezhetjük el. Az "Alkalmazás" fül alatt a névnél megadjuk neki a "Launcher" nevet, A parancsnál a "tallózás..." menüpontnál keressük meg a "Launcher.exe fájlt. amikor megvan, klikkeljünk a "Megnyitásra" a sor elejére íjuk be: "wine" majd egy szóközt.
  • A játék indítása pedig az imént készített ikonnal a Launcher-en keresztül történik.
Az alábbi videóban szemléltetem a telepítést, az ikon elkészítését és az indítást is.


Utószó:
"Ez a lírás nem feltétlen igaz minden játékra vagy programra, ajánlatos minden telepítendő Windows alkalmazásra rákeresni, lehetséges-e a futtatása"

<Bigyo>

0 megjegyzés: