2017. szeptember 19., kedd

Használni egy számítógépet


Ez kissé tág fogalom, mert nagyon sok mindenre képes egy számítógép. A használatának módja pedig lassan a végtelenbe nyúlik. A mindennapi használatra gondolok ilyenkor, és ez alól teljesen kivételt képez a „játék”. Nem azért, mert akkor nem a számítógépet használja az ember, hanem mert az pusztán szórakozás.


Rengeteg módja van, hogy kiaknázzuk a számítógépünk nyújtotta kényelmet, lehetőséget. Sok programot kínál nekünk már teljesen alapbeállításokkal is az operációs rendszer ami a kényelmünket szolgálja, és mindez nem a pénztárcánk rovására történik.

Vegyünk például egy olyan alap funkciót a blackPanther OS-ben, ami azon kívül, hogy már maga a rendszer is ingyenesen letölthető, teljes mértékben eredeti és nem próbaverzió! Nyakatekert egy dolog, de a GNU/Linux az NEM Windows (bármelyik verzióját is nézzük)! És így is kell megközelíteni a dolgot. Relatíve én nem fizettem azért, hogy ezt a cikket megírhattam. Pedig egy szép esztétikus szövegszerkesztőt használok, ami minden tekintetben tudja azt, amit egy szövegszerkesztőnek tudni kell.

Tudom én, hogy nem egy MS Office, mert sokkal több!
Hogy mivel több? Jogos kérdés. De a válasz roppant mód egyszerű.
Egy teljes verzió (pro) MS Office jelen pillanatban 40 000Ft fölötti árban van. És egy MS Word is annyit tud, hogy lehet benne szöveget szerkeszteni, és kb ennyi. A LibreOffice Writer sem tud többet, csak éppen ingyenesen teszi (eleve a rendszer tartozéka). Hasonlóképen a munkafüzet, vagy a bemutatókészítő.
És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy

 • Windows 10 (pro) 20 000 forint, ami mellé szinte kötelező egy
 • vírusirtó ami a Nod32 esetében 17 000ft/év. Akkor most egy kis matek:
 • Van egy adott pc ami mondjuk 100 000 forint
 • + 77 000 forint, hogy legyen rajta Operációs rendszer, szövegszerkesztő, és vírusirtó.
Ez egy átlagos pc, de ha én ezt a pénzt csak a pc hardware elemeire költöm, akkor csaknem 2x vagy 3x olyan képessége lesz a gépnek. És nem is ez a nagy durranás, hanem az eleve megvásárolt gépen is jobban teljesít a blackPanther OS, mint a Windows. Ez nem fényezés tényleg nem melegszik annyira, és nem is emészti fel az erőforrásokat. Sokan bizalmatlanok, hogy lecseréljék a már megszokott Windows rendszert, és persze jönnek a kifogások, és kérdések is szépen sorban. Csak néhányat említenék:
  • És ez az új rendszer grafikus? (Igen az.)
  • Sok parancsot kell tudni hozzá? (A rendszer használatához egyet sem.)
  • Fut rajta az MS Office? (Igen el lehet indítani, de teljesen felesleges.)
És ezzel az utolsó kérdéssel a cikkem lényegi részéhez érkeztem. Igen „teljesen felesleges”! Rengeteg - szerintem lassan megszámlálhatatlan - program és csomag készült, és készül is a Linux rendszerekhez. Ezek 99%-a teljes verzió, és ingyenesen használható. És rengeteg olyan is van ami mind funkcionálisan, mind megjelenésében ugyan olyanok, mint ha Windows-t használna az ember. Persze ez nem mindennel van így, de pár példával élve: Firefox webböngésző, Thunderbird levelező, VLC videólejátszó.

És a többi program esetében, amit éppen nem talál az ember, mert szerintem mindenkinek van ilyen. Egy bizonyos feladatra kell egy spéci program. Teszem azt egy képet akar megszerkeszteni, átalakítani, és hogy ne menjünk messzire elég neki egy „paint” típusú program. (Rossz hír) de attól csak jobbat talál a MyPaint-től kezdve egészen a 3D modellezőig közel 20 olyan alkalmazást kínál ami csak a képekhez tartozik. Legyen az egy sima képmegjelenítő, vagy többrétegű képszerkesztő.

LibreOffice a blackPanther OS -en
Van aki programozni szeretne egy gépen (jómagam is inkább erre a célra használom a gépem). Erre a célra is rengeteg alkalmazást kínál a blackPanther OS. Már csak egy alap szövegszerkesztő (kate) is képes felismerni, hogy milyen fájlt nyitunk meg vele, pl.: egy JavaScript (*.js) esetén jól elkülöníti a programkódokat és tagolja a tartalmát szerkesztés közben. De van direkt erre a célra fejlesztett alkalmazás is amit telepíthetünk, akár az „alkalmazás raktárból” (Maximum 5 kattintás az egérrel), de tölthetünk le más forrásokból is. Ilyen pl.: a Brackets Nyílt forrású kódszerkesztő HTML, CSS, Javascript kódokhoz, élő előnézettel és rengeteg beépülő modullal. Vagy egy teljesen profi modulizált kódszerkesztő: Atom

Kicsit kanyarodjunk vissza az alap dolgokhoz. Mindazok akik eddig csak Windows rendszert használtak, vagy használnak még most is. Bizonyára mindenkinek ismerős az a bizonyos „Üdvözöljük” felirat a rendszer betöltésekor. Ugye hogy ugye? Egy szép gesztus, hogy üdvözölnek, de kik? Egy teljesen hivatalosan eredeti Windows alap beállításokkal (amit általában tovább → tovább → tovább) beállításokkal telepítenek A felhasználót elárasztja rengeteg reklámmal, és ezek nem véletlen reklámok, hanem a rendszer naplózza a látogatott oldalakat és ez alapján jönnek a reklámok. És ha ténylegesen el is olvassa az ember azt a nem kis apróságot, amit licenc-szerződésnek hívnak, akkor jön rá, hogy tulajdonképpen saját maga hatalmazza fel az operációs rendszert, hogy hozzáférjen az adatokhoz. Persze néhány dolog, mint az időjárás gyakorlatilag használhatatlan funkció, ha nem tudatjuk hol vagyunk, vagy ha a böngészőnk nem tudja melyik országban vagyunk és más nyelven jelennek meg a weboldalak az is elég kellemetlen. Na de egy számítógép legyen szíves és ne gyűjtögesse, hogy melyik oldalakat látogatom. Természetesen ki lehet kapcsolni ezeket, nem is kell sok utánajárás, csak egy szélmalomharc. Mindig lesz plusz egy megoldás…

Egy másik szerintem vérlázító dolog. Az emberek arra „nevelése”, hogy a Windows operációs rendszer a legmegfelelőbb megoldás mindenre. Ez csak egy általánosan lenyelt gondolat, és a hibával együtt nyomják le az emberek torkán.
Azt már megemlíteni is félek, de az általános iskolákban miért nem oktatják, hogyan kell használni alternatív operációs rendszereket?
Ez persze logikus, hiszen
 1. ami ingyenes, és
 2. gyors problémamegoldó háttérrel rendelkezik, na pont azt nem szabad, mert nem tudnak lecsípni egy „kis” hasznot…
És ha már eleve nem is ismeri a diák akkor az már egy olyan sablonba van kényszerítve, ami mások (anyagi) érdekeit szolgálja. Ebből következik, hogy a szabad szoftvereket próbálja kiszorítani a sokat emlegetett Windows is. Csak az MS Office-nál maradva amit első példámban említettem. Amellett, hogy elég költséges, már a használata is, sok olyan szabványosítást használ ami nem kezelhető az alternatív szoftverekkel. Ezzel próbálják minél több emberre kényszeríteni a használatát. Szerencsére erre is van megoldás.

Ilyen például a LibreOffice szövegszerkesztő
 • Szinte bármilyen rendszeren futtatható,
 • ingyenesen használható (igen Windows-on is), és olyan szabványokat használ, amit a fentebb említett szerkesztő is
 • gond nélkül meg tud jeleníteni.


<bigyo>

0 megjegyzés: