2017. szeptember 7., csütörtök

“Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt. “


Szebben talán össze se tudnám foglalni. Nem egy magasztos gondolat, amivel az égbe, vagy piedesztálra kívánom emelni a blackPanther OS nyújtotta lehetőségeket.

- Sok ember gondolja, érzi, használja az általa legjobbnak tartott operációs rendszert. De mégis, ha úgy gondolja, márpedig ha ezt a cikket olvassa, legalább megfordult a fejében, hogy nem csak a Windows létezik. Ilyenkor van az, ami megriaszt sok embert (biztosan sokan mosolyognak), de mégis “Ez a program fut rajta? “ “Hol van a C meghajtó? “ És még sorolhatnám…

Csak éppen értelme nincs! Már nem is tudom megszámolni sem az ilyen jellegű kérdéseket, amiket olyan emberek tettek fel, akik először láttak Windows-tól eltérő rendszerű számítógépet. (De újra kéne telepíteni…) És persze ekkor került elő az öt forintos kérdés. :

- Mégis mi az adott számítógép feladata?

99%-ban azt a választ kaptam erre a kérdésre, hogy “Facebook, YouTube, Office és videók lejátszása”. Biztosan ez is sok embernek ismerős. “Az aktiválás problémát már gondolatjellel sem említem.” És ez nem egy mostani probléma, már 15 éve is az volt…

- Akkor miért kell az a Windows?

Már ott tartunk, hogy a bejelentkezéshez is 50x nagyobb hardver kell, mint a tervezett feladatra amire az egész gépet vásárolta az ember. És megveszi, mert a boltban eladó, meg mondták, hogy mindent tud, meg annyival jobb…blabla. De valójában csak arra az alap dologra használja majd, amire eredetileg vásárolta.

- "Legyen" az ember a Windows felhasználói tábor híve, ha alkotó munkát végez (programozó, író), és eszébe jut egy jó gondolat, esetenként 10-20 perc mire az ötletét ténylegesen le tudja írni, vagy ki tudja próbálni. Igazán bosszantó tud lenni ez a kép, mikor tényleg sürgősen szükség lenne a számítógépre.

- Személyes tapasztalatom szerint maximum 5-10 programot/alkalmazást használ egy átlag felhasználó: szkennel, nyomtat, szöveg-szerkeszt, netezik, filmet néz, stb. Ezekhez feleslegesen használ egy költséges és drága "erőművet"
- Aki viszont több százezer forintot költ egy gépre - mert játszani akar - , az miért sajnálja a pénzt hogy vegyen egy eredeti szoftvert? Valahogy úgy néz ez ki, mint amikor vesz egy telefont 100-200 ezer forintért, de tokot nem vesz hozzá, mert 2000 forint. Egyáltalán miért lopja el bárki is más munkáját?


- És persze a másik tábor… A többség aki életvitel szerűen használja a számítógépeket, magyarán dolgozik vele. Jellemzően pont ezeknek az embereknek nincs szüksége egy drága számítógépre és szoftverekre, mert egy sima szövegszerkesztő is egy komoly összegbe kerül. Ha egy speciális célprogramot akar használni valaki, akkor már szinte csillagászati összegek is szóba jönnek, plusz vegyél vírusirtót, tűzfalat mert ez a program is pénzbe kerülne…de hadd ne folytassam. Valahol itt lép a képbe a blackPanther OS, mert kellően letisztult, logikus menü rendszere autodidakta módon ismerteti meg magát a felhasználóval. Ha valamit nem talál, vagy nem tud megoldani, akkor NEM 2-4 nap mire valaki méltóztatik egyáltalán elolvasni, hogy x,y-nak ez a baja, hanem a közösség egymást támogatja. Így a problémát szinte azonnal próbálják orvosolni.


- Számtalan feladat egyszerre, és nem kell egy erőmű hozzá.
- Nincs olyan, hogy a rendszer be vagy ki kapcsoláskor várni kell a frissítések miatt.
- Könnyen kezelhető, 100% -ban személyre szabható küllem.
- Nem erőlteti a felhasználóra, hogy pl.: egy ikon márpedig így nézzen ki, vagy egy ablak bezárása csak a jobb felső sarokban lehet. Ha nem tetszik ahol van, akkor simán át lehet rakni balra. (ezek csak kiragadott dolgok, de szinte mindenre igazak)
- Nem kell informatikus diploma a telepítéshez és a beállításhoz sem. (A telepítőt tekintve, aki használt már számítógépet és ír, olvas valamilyen emberi nyelven, az gyakorlatilag játszi könnyedséggel fel tudja telepíteni) A beállítás/testreszabás hasonlóan könnyű dolog.

<By Bigyo>

1 megjegyzés:

László Vadas írta...

Volt egy munkatársam aki egy napon kétségbe esve meredt a számítógépe monitorjára, miközben azon filózott, hogy a főnök azonnal kirugja, vagy kegyelemből felmondással szünteti meg a munkaviszonyát, ugyanis a Windows megadta magát és ugy tünt, a gépen tárolt igen fontos dolgoknak annyi...Mondtam, szólj a rendszergazdinak. Ő nyilván tud kezdeni valamit a problémával. Hivta a srácot de az nem ért rá éppen, de megjegyezte, hogy ha olyan a probléma ő sem tudja az adatokat visszahozni. Majd este bent marad és rendbe hozza a dolgokat.
Mondtam a munkatársamnak, hogy talán van itt gyorsabb és egyszerúbb megoldás. Beraksz egy linuxos live cd-t és ha minden jól megy megmentheted az adataidat.
-Mit? Linuxot?..Hát én azt nem ismerem -mondta.
Meg aztán aggódott, hogy talán azzal nagyobb lesz a baj.
Mondtam neki, hogy igaz én nem tanultam informatikát de egy ideje már linuxot használok és már volt ilyen problémám nekem is is és a live cd megoldotta a problémát. Emlitettem neki, hogy ha a gép adta meg magát akkor a live sem indul, de ha a Windows akkor a live elindul és minden ok!
Na jó elfogadta amit mondtam, hazaléptem a blackPantherOS v.10.x lemezért.
Bebootoltam, minden oké volt.
-Na most rakjál be DVD-t és mentsed amit akarsz. (Akkoriban még nem voltak a pendrájvok széleskörben elterjedve...)
Némi időbe telt mire lementette a fontos dolgokat. A rendszergazda későőbb próbálta helyrehozni a gépet, de ujra kellett az XP-t telepiteni de azért nem mulasztotta el, hogy tegyen egy "...a linux egy fos" megjegyzést.
A munkatársam attol kezdve a fiókjában tartja az aktuális blackPanther live-ot és ugy tudom az otthoni gépén is az egyik rendszer bP.

Mindezt azért írtam le mert igaz, hogy nő a linux felhasználók száma de sokan még mindig kételkednek a rendszer használhatóságában. Nem baj ha itt a blackPantherOS de inkább felrakják a divatos disztrókat mert azok a menők.
Van egy másik gépem amelyet próbálgatós gépnek nevezek mert arra csak azért telepítek mert meg akarom nézni, hogy ez vagy az a rendszer mit tud hogy tudok bánni vele, mit tudok ki hozni belőle...Volt azon a gépen a Puppytől kezdve a Gentooig sokminden de az elsődleges gépen mindig ott dorombol a fekete macska.
A blackPanther rokonságban van a Gentoo linuxszal. Mindkettőt ugy formálod saját igényeid kielégítésére ahogy akarod.
A különbség csak az, hogy a Gentoo-t némi szenvedés árán, míg a blackPantherOS-t szinte élvezettel formálhatod saját képedre akár.