2017. január 23., hétfő

Telepítés: fogd és dobd épp mint a Mac OSX-en. AppImage asztali integráció már kész!

Pár éve még csak álmodoztunk egy olyan csomagformátumon, ami hasonlít a Mac OSX csomagtelepítésére, hiszen ezen folyamat sokkal egyszerűbb mint egy Windows esetében feltelepíteni egy alkalmazást. Ilyen próbálkozás volt nagyjából egy évtizeddel ezelőtt a *.package formátumú bináris csomagok kezelése, vagy a Zero-install is.
Bár nagyon gyorsan integráltuk akkor is a rendszerben, végül ez nem terjedt el. Kicsit korai is volt ez a kezdeményezés, mivel akkor még nem volt igénye a 'hardcore' felhasználóknak ilyenre, valószínűleg nekik most sincs. Viszont..

A Linux desktop rendszerek használatának divatja lett és van! A folyamatosan bővülő felhasználói réteg esetében a "bonyolultabbnak" tűnő programtelepítések miatt gyakorlatilag állandó a panasz. Bár igazából csak arról van szó, hogy az átlagfelhasználók megszokták, hogy minden sz*r-sz*r dolgot letöltenek és telepítenek a Windows-ra (Igen->Tovább->Tovább->Kész: ugye ismerős?). Jellemzően a vírusok terjedésének a melegágya ez, de a biztonság sajnos senkit nem érdekel. Sajnos az alapfelfogás az operációs rendszerekkel kapcsolatban az, hogy: gondolkodni, olvasni ne kelljen

Hát legyen!


Ezennel közzétesszük, hogy az AppImage formátum támogatása elkezdődött a blackPanther OS-ben, ami roppant egyszerű programfuttatási lehetőséget biztosít a blackPanther OS felhasználóknak.

Miért olyan egyszerű? Mert nincs más dolgod csak letölteni az állományt és bemásolni (mozgatni) az alkalmazásokat tároló mappák egyikébe és már használhatod is, mint ahogy az alábbi videó is bemutatja:


Figyelem!


Az AppImage csomagok minden esetben külső forrásból letölthető, telepíthető és futtatható programokat tartalmaznak. Csak akkor indítsa el őket, ha Ön megbízik a csomag előállítójában. A kártékony tartalmakból eredő károkért semmilyen felelősséget nem vállalunk.0 megjegyzés: