2016. december 3., szombat

Telekom - TVGO - Illegális árukapcsolás - Használhatatlan szolgáltatások

Hazudj nagyot Telekom! Felhasználói panaszok miatt, már többször jeleztük a Telekomnak, hogy a szolgáltatásuk használhatatlan, nagy ívben tesznek rá. A panaszos e-mailre, egy rettentően "szakavatott és hozzáértő", sablon válasz érkezett, amiben kioktatnak arról, hogy regisztráljak és telepítsem fel a bővítményt. Persze, ha bárki értené is a lényeget, netalántán elolvasta volna a beküldött levelet, nem írt volna ennyi baromságot válaszként. De hát, kit érdekel, ugye?!

Bevezetésképpen nézzünk meg pár tényt, "Kamukom" szolgáltásáról (A cikk végén lesz egy áthidaló megoldás a problémára, ha végképp nem tudsz élni enélkül a szemét nélkül. De ne köszönd meg a Telekom-nak, mert közük sincs hozzá) :


Állítólag a TVGO, Androidon is megy : 
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.telekom.tvgo

Legalábbis ezt írják a Play-áruházban:
 A TV GO alkalmazásban a Telekom TV meghatározott csatornái, mozifilmek, filmes hírek és cikkek érhetőek el mobil eszközökről.

Egy fenét megy!
Android 5.1.1-s boxon folytatott utolsó keserves próbálkozás eredménye:Ezen kívül próbáltuk még: 
Samsung Galaxy S3, S4, S5, HTC Desire HD és HTC Sensation XE telefonnal,  Motorola Xoom és Samsung Galaxy Tab tabletekkel. Minden készülék esetében rootoltnak titulálta a készüléket, holott csak két eszköz volt az. Bár az igaz, hogy egyik sem Magyarországon vásárolt termék. De engedtessék meg nekem, hogy ott vásároljak ahol én szeretnék és ne a Telekom mondja meg, hogy mit és mikor.

Nézzük részletezve, és persze véleményezzük a Telekom tájékoztatóját:
Tartalomvédelmi okokból a „feltört” (rootolt) készülékeken a szolgáltatás nem vehető igénybe!
Anyád!
- Először is: Az Europai Bíróság állásfoglalása szerint, egy megvásárolt termékkel a tulajdonos rendelkezik ! És nem te, te nyomorult.  Tehát "te" nem mondhatod meg a felhasználóknak, hogy mit csináljanak a saját tulajdonukkal. Akár rezsónak is használhatják, teljesen jogszerűen, neked akkor sincs semmi közöd hozzá.

- Másodszor: Az első pontból kifolyólag egy rootolt telefon nem "feltört" telefon, csak teljes jogosultsággal bír a felhasználója.
- Harmadszor: Ha eladod a szolgáltatásodat, 1984. évi IV. törvény 15. §  szerint, ez már tiltott árukapcsolás. No, de menjünk tovább!
A TV csatornák Telekom TV-előfizetők számára érhetőek el, külön díj fizetése nélkül.

Hazudsz!  "Te" magad mondod, hogy rootolt eszközökön nem megy.
És ahogy a képen is látszik, azoknak sem megy akik Chrome/Chroimum böngészőt használnak:


Akkor nézzünk "más" böngészőt, mint ahogy az üzenetben ajánlották! Ezzel együtt minősíteni is tudjuk a "Kamukom" IT hátterét és a fejlesztőinek szakértelmét. Már ha lenne ilyen!
Opera 35.0-val sem működik!

Vivaldi böngészővel sem működik!
És megint hazudsz, és hazudsz "Kamukom"! 

Ráadásul annyira amatőr vagy, hogy képtelen vagy a böngészőket is felismerni. Nagyjából 3 sor lenne a weboldal kódjában, de hát honnan tudhatnátok?!

Nos, nézzük csak tovább:

A magyar blackPanther OS alatt a Firefox-ban hiába kattintgatsz a letöltésre, semmi nem történik. Ami számunkra egyértelmű, mert a letöltendő MSI fájl, csak Windows-on fut az alkalmazott javascript meg annyit sem tud "üzenni", hogy "bocs".  

Persze az átlag felhasználó azt gondolja, hogy a rendszer hibás. Ezzel pedig a jó hírnév megsértését követi el, ami megint törvénytelen, hiszen egy olyan szolgáltatóról van szó, aki piacvezető termékeket értékesít. Így komoly  befolyással bír a felhasználókra. Ugye mondanom sem kell, hogy ez is több jogszabályba ütközik, hiszen hiányzik a felhasználók tájékoztatása! 

Az alábbi kép azt mutatja, hogy hiába kattintgatunk, semmi nem történik! 


Pedig egy ilyen üzenet kijárna nekünk is:

"Tisztelt látogató! Ön ezt nem tudja igénybe venni, mert mi a Kamukomnál, teljesen hülyék vagyunk ahhoz, hogy platformfüggeltlen szolgáltatást nyújtsunk. Fogalmunk sincs arról, hogy a Microsoft vagy Verimatrix termékei mennyire bekorlátozzák a szolgáltatásaink használatát, de egyébként le is szarjuk magát. Ha mégis akarja nézni az adásokat, vagy vegyen egy Windows-t, vagy lopjon egyet! "

(Azért javaslom, ha egy hozzáértőkkel találkoznak a Kamukom emberei, kérdezzék meg őket a HTML5-ről)
Nem is töltök fel több képet, ugyanis semmivel nem fog működni, illetve csak azoknak vehető igénybe a "Kamukom"-szolgáltatás, akik valamilyen Microsoft terméket vásároltak, vagy lopnak! Persze ezzel a Telekom nagyban hozzájárul az illegális szoftverek további terjedéséhez is. És megint jogsértést követ el, mert más kereskedelmi terméktől teszi függővé a szolgáltatását! 

A TV GO mozifilmjei minden magyarországi szélessávú internet-kapcsolattal rendelkező felhasználó számára elérhetőek fizetős tartalomként.

Tehát fizess valamiért ami használhatatlan?! A fenti példák szerint az!  Anyád!
• A TV GO szolgáltatás csak Magyarországon vehető igénybe.

Miért is?! Veszek egy Kamukom előfizetést, és más országban nézném a magyar TV adást, mert éppen érdekelne, hogy mi folyik Magyarországon addig amíg épp külföldön vagyok? Akkor miért nincs jogom igénybe venni azt amiért fizetek?! Most jönne azzal a dumával hogy jogdíjak, blabla.. Csak, hogy műholdról pl. bárhonnan foghatom az adásokat, nem kell hozzá Magyarországon ücsörögnöm. Szóval itt megint hazudsz !

• A tartalmak kölcsönzéshez és lejátszásához regisztráció szükséges.
A fentiek tükrében ezt ne tegyétek meg, mert az adathalászaton kívül másra nem jó ez a "szolgáltatás".  Ellenben, amint lesz egy kis szabadidőm, azért csak egy pert indítok a Telekom ellen, mert nekem tele van a tököm ezzel. Ha szeretnél csatlakozni, csak írj nekünk. Addig is, a fogyasztóvédelemnek és a versenyhivatalnak adunk egy kis elfoglaltságot egy megkereséssel.

Akkor jöjjön egy kis "workaround" , csak mert divatos ezt ma mondani! 
Hogy használjam a TVGO-t blackPanther OS-en?! (egyik sem javasolt, mert nem biztonságos)

Két lehetőség is van arra, hogy a "Kamukom" TVGO szolgáltatását valahogy életre keltsed a Windows-on kívül. Egyik sem hivatalos, és közel sem tökéletes megoldás. De panasszal a Telekomnál élhettek, aki lenyúzza rólatok az utolsó fillért is, ezzel a szeméttel fűszerezve. (Abba már bele sem megyek, hogy Németországban vagy Angliában mekkora sávszélességet kapsz ugyanazért a díjért amit Magyarországon elkérnek! De, amíg van olyan magyar nagyváros ahol nincs optkai rendszer és a régi "drótokon" nyomajták a csöves netet, addig sokat ne várj.)

A. megoldás
1.) Telepítsed a Wine-t vagy a PlayOnLinux, illetve Winewizard, Q4Wine programok egyikét.

2.) Most qurjad seggbe a blackPanther OS-t ,és telepíts egy Mozilla Firefox. Windows változatot.
 A keretprogramok többnyire tartalmazzák a Windows-os Firefox telepítési lehetőséget, de a biztonság kedvéért, itt is megtaláljátok: https://www.mozilla.org/en-US/firefox/all/

3.) Telepítés után, indulni fog a Windows-os Mozilla Firefox és beépül a menübe is. Figyelem! A Windows-os böngészők használata, pontosan olyan sebezhetővé teszi a blackPanther OS-t mintha Windows-on futtatnánk.

4.) Futtatás után jelentkezz be a TVGO.hu oldalon, majd "engedelmeskedj" a Telekom utasításainak, és telepítsed a Verimatrix ViewRight bővítményt.Ha jól csináltad elindul. Sajnos valószínűleg egy memoryleak miatt sokáig nem lehet nézni, mert megáll a mozgókép és csak a hang megy tovább. Ekkor újra kell indítani a Firefox-ot. És újra elmondom, hogy a Windows-t veszélyeztető kártékony tartalmak, ebben az esetben a blackPanther-t is fenyegetik! így nem javasolt a használata.


B. megoldás

1.) Telepítsed a Firefox-ot (ha még nincs fenn!). Ha fenn van és fut, akkor zárjad be.
2.) Telepítsed a pipelight csomagot


(A telepítés egyszerre is mehet: # telepites firefox pipelight )


3.) Pipelight aktiválás root joggal!

pipelight-plugin --update
pipelight-plugin --unlock viewright-caiway
pipelight-plugin --enable viewright-caiway4.) Firefox futtatása után ezt kell látnod, ha a címmezőbe beírod, hogy about:addons (vagy beállítások menüben bővítmények)

Az indításkor a Verimatrix beépülő konfigurálása és összetevők telepítése, automatikusan megtörténik. Várj türelemmel.

5.) Sajnos csatornaváltás után a lejátszás többé nem indul el. Ennek a javítása érdekében törölni kell ezt a mappát:
rm -r .wine-pipelight/drive_c/users/a_te_felhasznaloneved/'Application Data'/Verimatrix/Sok sikert!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Miért is nem a Telenor MyTv-t kellene használni? Ez minden platformon működik,(Android, IoS, Windows, Linux, Mac) mindenkinek ingyenes a 11 csatornás alapcsomag, csak egy regisztráció az egész. Én itthon is ezt használom LCD tv-n, 55 csatornás családi csomagot, tökéletes bármilyen kábel tv kiváltására.

Zsolt Batki írta...

Mostmár megy chrom-ból is, de a linuxos lejátszás még mindég nem támogatott, és MO-gon, nekem csak telekomos net alól megy...