2010. szeptember 10., péntek

FTP Szervert Hogyan

Ez a leírás bemutatja,hogy hogyan tudjuk elkészíteni saját FTP szerverünket amit akár nyilvánosan is közzétehetünk.
A telepítéshez választhatjuk a grafikus csomagkezelőt vagy a hagyományos konzolos módot is.
Én ez utóbbival mutatom be, mert egy hagyományos szerver esetében nincs telepített grafikus felület, viszont konzolos promtot (paranccsort) akár távolról is kaphatok.
Először is nyissunk meg a kedvenc paranccsorunkat (konsole vagy yakuake), majd váltsunk rendszergazdai (root) módba a következőképpen:
$ su
majd root jelszavunkat fogja kérni a rendszer. (Alapértelmezett telepítésnél ez szintén: root)
A szükséges összetevőket (dependency) a csomagkezelő automatikusan ki fogja választani. Ezért elegendő csak a szerverprogram nevét megadnunk.
A telepítéshez írjuk be a következő parancsot:
# telepites proftpd
Állítsuk be (vagy ellenőrizzük) az FTPROOT jogait.
# chown ftp.ftp /var/ftp -R
A telepítés végén már csak el kell indítanunk és máris fut az FTP-szerverünk. Jelen telepítésben a rendszerfelhasználóknak van joguk az ftp-szerver eléréséhez. Ha bárki számára (anonymous) biztosítani szeretnénk, hogy tallózhassa, letölthesse (csak letöltés) az FTP-szerver-en tárol állományokat, engedélyeznünk kell az anonym elérést. Az engedélyezés roppant egyszerű mivel a csomagban előre van ez a lehetőség definiálva. Hogy ez a lehetőség érvénybe lépjen, vagy az /etc/proftpd.d mappába kell másolni az /etc/proftpd-anonymous.conf állományt így:
cp -f /etc/proftpd-anonymous.conf /etc/proftpd.d
vagy hozzá kell adnunk az alapértelmezett konfigurációhoz a következő sort így vagy valamelyik kedvenc szerkesztőnkkel (pl.. mcedit):
# echo "Include /etc/proftpd-anonymous.conf" >> /etc/proftpd.conf
Ha végeztünk és nem történt hiba akkor egyszerűen visszaadja az üres promtot. Ezután csak újra kell indítani a szervert, hogy a módosítások érvénybe lépjenek.
# service proftpd restart
és már működik is.
FONTOS!!! Aki router mögül internetezik,feltétlenül engedje BE a TCP 20 és a 21-es portot és irányítsa a szerver IP címére. Különben nem fogják elérni FTP szerverünket!
Fájlok elhelyezése FTP szerverünkön
Most bemutatom,hogy hogyan tudunk elhelyezni fájlokat FTP szerverünkre! Ahhoz, hogy ezt megtegyük a felhasználónknak az FTP csoportba kell tartoznia. A csoporthoz hozzá tudjuk adni a kívánt felhasználót a felhasználókezelő programmal. Ezt a következő paranccsal futtathatjuk:
# beallitas felhasznalok
Ha ezt nem tesszük meg akkor root joggal tudunk írni erre a területre, de a jogosultságokat át kell állítani majd, mert egyébként nem lesz elérhető -vagy csak részlegesen-, mások által a tartalom.
A menüből nyissuk meg a Krusader-t (vagy a kedvenc FTP programunkat) ami megtalálható az Alkalmazások-Segédeszközök helyen. A /var/ftp helyen hozzunk létre egy mappát ami legyen Pl: pictures
Ha ezzel megvagyunk akkor helyezzünk el filet a létrehozott mappába.

A kiszolgálót kipróbálható a localhost:21 cím megadásával. Ez nagy segítség lehet a hibakeresésben. Ne felejtsük el, ha a gépünkön beállítottuk a tűzfalat akkor most újra meg kell tennünk és az FTP-t engedélyeznünk kell!
Végül ennyi,indulhat a töltögetés!

0 megjegyzés: